Az 1919. év az egyetemes és a magyar történelemben címmel 2009. szeptember 24-én az MTA Történettudományi Intézete nemzetközi konferenciát szervez a Budapesti Európa Intézettel, a Társadalomkutató Központtal és a História szerkesztőségével közösen.

A magyarság sorsát máig hatóan meghatározó 1918-20 közötti időszak Európa és a világ hatalompolitikai átrendeződésének legkritikusabb periódusa, 1919 a huszadik század kiugróan jelentős, kritikus évei közé tartozik. Az akkori események következményei napjainkig végigkísérhetőek, nem csupán Európa, hanem az összes kontinens politikai átformálódásaiban, a világgazdaság átstrukturálódásában, a politikai gondolkodás, közösségi és egyéni magatartásformák alakulásában.

Az 1919-es esztendő magába sűrítve az első világháború következményeit, a győztes antanthatalmak vezető politikusainak vezényletével teremt új világrendet. Döntő mértékben átalakítja a határokat, szentesíti a versaillesi nagy békekonferencián a frissen összedőlt történelmi birodalmak (Ausztria-Magyarország, Oszmán Birdalom, Oroszország) felszámolását, megnyitva Európa keletjén, de azon is túl, a nemzetállami fejlődés új korszakát. Az Egyesült Államok a világ új berendezkedésének nagysúlyú tényezőjévé válik.

1919-re az imperializmus klasszikus kora is véget ért, a régi tipusú kolonializmus – a gyarmatok ekkori újraosztása ellenére – elvesztette többszázados legitimációját.

Az esztendő máig bizonytalanul, vitatottan kezelt vonulata a forradalmak láncolata, az ellenforradalmak sora, ezekhez kapcsolódóan a terror intézményesülése. Lezáratlan a hagyományos diskurzus egyes forradalmak – így különösen a magyarországi tanácsköztársaság - kirobbanásának politikai-társadalmi körülményeiről, deklarált és valós célkitűzéseiről, épp úgy, mint a támogatottságuk mértékéről. (Ismeretes a lappangó vita, különösen szomszédaink történeti-politikai közfelfogásában, hogy a budapesti vörös uralom valójában a magyar nemzeti-hatalmi törekvések erőteljes képviseletére jött létre.) Mindezek hátterében ott van az orosz kommunista forradalom, melynek párharca a fehér erőkkel, az oroszországi polgárháború a magyarságot közvetlenül is érintette az ottani sokezernyi magyar hadifogoly intenzív bekapcsolódásával, a csehszlovák légióval szembeni pólusra tömörülésével.

Az MTA Történettudományi Intézete és Társadalomkutató Központja a Budapesti Európa Intézettel és a História szerkesztőségével együttműködve szervezi a nemzetközi konferenciát, amely három kérdéskörre koncentrálva vizsgálja az 1919. év magyar és egyetemes történeti jelentőségét. A rendezők hasonló konferenciát tartottak 2008-ban 1918-ról és tartanak a jövő évben 1920-ról. E tudományos rendezvények erősíteni akarják közgondolkodásunkban a magyar történelem sorsfordulóit egyetemes történeti összefüggésekben láttató szemléletet.